Bemutatkozunk - Szentes Város Önkormányzat Bölcsödéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:
Bemutatkozás


Az utóbbi években megnőtt az igény a bölcsődei ellátás iránt. Szentes Város Önkormányzata a férőhelyek bővítésére pályázatot nyújtott be, mely lehetővé tette, hogy 2011. június 30-án megnyissa kapuit a megújult Bölcsődei Komplexum. Nem csak új épületszárny épült, a régi épület is felújításra került. Megvalósult a régi épület infrastrukturális fejlesztése: nyílászárók cseréje, burkolás, akadálymentesítés, festés. Új berendezések ( gyermekbútorok, öltözőszekrények, irodabútorok, konyhai-mosodai berendezések…stb), új textíliák, szőnyegek kerültek beszerzésre.

A felújított és kibővített intézményben 5 egységben, 10 gyermekcsoport elhelyezését biztosítjuk. Egy egység kocsi tárolóból, öltözőhelységből, szülők részére kialakított várakozó sarokból, mosdóból, raktárhelységből, fürdőszobából, kettő csoportszobából s a hozzájuk közvetlenül kapcsolódó udvarból áll. Az udvarokon homokozó, mászóka, csúszda, babaház került beépítésre. Megvalósult az udvar parkosítása. Játszóudvarunk egészséges környezetet nyújt a gondtalan játékhoz, mozgáshoz.
Új játékeszközök kerültek beszerzésre: mozgás- értelmi képességeket fejlesztő, építő játékok, babaszobai- babakonyhai kellékek. Csoportszobáink világosak, derűsek berendezésük biztosítja a gyermekek nyugodt, önfeledt játékát.
A bölcsőde saját konyhával és mosodával is rendelkezik, ezzel biztosítva a gyermekek teljes körű ellátását. A gyermekek élelmezése helyben főzéssel, gyermekorvos véleményezése, saját élelmezésvezető által készített étlap alapján történik. A diétát igénylő gyermekek étrendjét kiemelt figyelemmel tervezzük.
A felújítás során készült el a só szoba. Őszi-téli időszakban heti rendszerességgel látogatják a gyermekcsoportok, napirendjükbe beépítve. A világos, hűvös szoba klímáját speciális sóoldat adja. A sómadrin oldat belégzése jótékony hatással van az alsó-felső légúti megbetegedésben szenvedő gyermekekre. Asztma, allergia, hörghurut tüneteinek kezelésére. Bőrbetegségek tüneteinek mérséklésére, immunrendszerük, életminőségük javítására. A sós levegő jótékony hatásának köszönhetően látványosan csökkentheti a légúti megbetegedések miatt hiányzó gyermekek számát. A csak természetes anyagokat tartalmazó telített sóoldat a nagy párolgási felületnek hála minden motorizáció nélkül átalakítja a helység mikroklímáját, a szoba pedig lényegében az áldásos hatásukról ismert só barlangokat „utánozza”.
2012. év elején megkezdtük a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését gyógypedagógus bevonásával. A gyermekeket teljes integrációban, egészséges bölcsődei csoportban fogadjuk. A sérült kisgyermekek bölcsődei gondozása lehetővé teszi, hogy minél fiatalabb életkortól kezdve fejlesztő programmal segítsük a gyermek optimális személyiségfejlődését, biztosítsuk a szülőkkel való együttműködést.
A fejlesztést a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentesi Tagintézményének gyógypedagógusai végzik. 2013. január 1-től a gyermekek fejlesztését a Rigó Alajos Általános Iskola, Szakiskola a Kozmutza Flóra Általános Iskola, Szakiskola Tagintézményének adtuk át. A fejlesztés helyileg továbbra is a bölcsődében történik. A gyógypedagógusok a gyermekek napirendjéhez igazodva ütemezik a fejlesztést, a Csongrád Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság által meghatározott óraszámban. Foglalkoztató fejlesztő szoba áll rendelkezésükre, segítve a munkájukat. Az időjárás függvényében a gyermekcsoportok a lehető legtöbb időt a szabadban töltik. Csapadékos, hideg időben, amikor az időjárás nem teszi lehetővé az udvari játékot, minden csoport rendszeresen látogatja a fejlesztő szobát, ahol optimálisan kielégíthetik mozgásigényüket a gyermekek. A tágas szobában nagymozgást fejlesztő játékok állnak rendelkezésükre.( csúszda, labdás medence, bicikli, motor, quad, trambulin, labdák…stb.)
A bölcsőde új szolgáltatásokkal is bővült.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz